Pootendop.nl en duurzaamheid
Duurzaamheid
In dit artikel kunt u lezen hoe Meubelstoffeerderij Gebr. Meilink, de bijbehorende webshops Pootendop.nl en ZelfStofferen.nl, en het huismerk Gebr. Meilink Meubelonderdelen staan tegenover duurzaamheid.
De definitie en hoe wij deze opvatten
In 1987 definieerde de Brundtland Commissie van de Verenigde Naties duurzaamheid als “het voldoen aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.”
( Bron: website van de Verenigde Naties )
In die definitie mag een meubelstoffeerderij, net als ieder ander herstellend ambacht, natuurlijk als duurzaam gezien worden: U geeft uw eigendommen een tweede leven, in plaats van het naar de stort te brengen en nieuw te kopen.
En wat dat betreft is het klassieke meubelstofferen, met springveren en natuurlijke vulling, wellicht nog het meest duurzaam. Zeker 60 tot 80 procent van de gebruikte materialen, zoals de veren en de vullingen, kunnen hergebruikt worden.
Dit percentage is drastisch achteruit gegaan met de opkomst van de schuimen. Schuimen bestaan uit blokken luchtbelletjes, die ook wel cellen genoemd worden. Ondanks trucjes die op het internet voorbij komen, waarbij met een föhn het schuim weer in zijn oude model teruggetoverd wordt, zijn de cellen van het schuim eigenlijk gewoon kapot en is dit een 'reparatie' die slechts van korte duur is. In werkelijkheid zou het schuim gewoon in zijn geheel vervangen moeten worden, om weer een volledige levensduur mee te kunnen gaan. Een behoorlijk verkwistende bedoening dus. Daarbij optellend dat schuim over het algemeen een zeer moeilijk recycleerbaar olieproduct is (hoewel er wel degelijk goede ontwikkelingen zijn op het gebied van biologisch afbreekbare schuimen en zelfs biologische schuimen), is het tegenwoordig met een groot deel van de meubelindustrie dus (nog) ver te zoeken wat betreft duurzaamheid.
Ondanks dat wij als meubelstoffeerderij het klassieke stofferen nog steeds machtig zijn, komt dit werk nog maar weinig voor. Vanwege de arbeidsintensiviteit en het daarbij (soms flink) hogere kostenplaatje, verkiezen veel mensen om het klassieke binnenwerk te laten vervangen door een modern binnenwerk. Uiteraard met schuimvulling. Niettemin krijgt het meubel toch een tweede leven, en dat is al winst op zich.
Ook wat onze webshops betreft willen wij onszelf niet het predicaat duurzaam aanmeten (als wij dat überhaupt al zouden mogen). Of het nu wel of niet goed is voor het milieu, wij houden in ieder geval niet van onzinnige verkwisting. Verreweg de meeste van onze verpakkingskeuzes zijn herbruikbaar of kunnen gerecycleerd worden. Onze verpakkingsdozen zijn op het label na blanco en kunnen dus gebruikt worden als opbergdoosjes, of netjes bij het oud papier (bij voorkeur na verwijderen van de tape). Het vulpapier is al van gerecycled papier, en kan daar ook weer naartoe, en verreweg het meeste plastic van de verpakkingen bestaan uit ziplock zakjes (gripbags), die als ze leeg zijn weer voor andere dingen gebruikt kunnen worden.
Nogmaals: toch willen we onszelf niet per se duurzaam noemen. Verreweg de meeste van onze producten bestaan uit kunststoffen (meubelpootjes) en/of (gedeeltelijk) uit chemicaliën (zoals de onderhoudsmiddelen).
Is er dan helemaal niets duurzaam aan ons bedrijf?
Dat willen we nu ook weer niet zeggen natuurlijk. Maar wat is er dan wel een duurzame factor aan ons bedrijf?
Of beter gezegd: WIE zijn er de duurzame factor?
U. Onze klanten.
U, wanneer u besluit om uw stoelen van nieuwe pootjes te voorzien, uw gebroken nosagveer te repareren, of wanneer u uw leder of textiel reinigt met onze producten.
U, wanneer u besluit de levensduur van uw meubels (en vloeren) te verlengen, of een tweede kans wilt geven.
En hiervoor willen wij u hartelijk danken! Want duurzaam zijn kunnen we niet alleen.